Carbon Cykelhjul - Hvorfor er det en af de bedste opgraderinger til din cykel?

Carbon Cykelhjul - Hvorfor er det en af de bedste opgraderinger til din cykel?

Carbon cykelhjul - Performance, Komfort og "Lirens" effekt

 

Hjul

Det skal være sagt med det samme: Carbon hjul er en af de absolut bedste opgraderinger man kan gøre på sin cykel. Når man køber en ny cykel medfølger der typisk standard alu-hjul – disse kan være fine at komme i gang med cykelsporten på – hurtigt vil man dog med fordel kunne købe Carbon hjul. Ved at opgradere hjulene til Carbon kan man opnå lavere vægt, bedre aerodynamik, lavere rullemodstand og stivere hjul der dermed sikrer en langt bedre kraftoverførsel.

 

Vægt på hjulene

Fysikkens love spiller ind når snakken falder på vægtbesparelse og cykelhjul, da hjulene er i bevægelse hvorfor en forøgelse eller fald i vægten på hjulene vil have en større effekt end ved en anden vægtændring på styr, stel, saddel osv. Specielt vægten på fælgen er vigtig da der her er den største centrifugalkraft. Det gode hjul er dog ikke kun let. Det vigtigste er at finde balancen mellem de vigtigste egenskaber, dvs. vægt, styrke, rullemodstand, stivhed osv.  

 

Profil

Højden på fælgen – også kaldet profilen – er et særdeles omdiskuteret emne. Profilen på fælgen øver den største indflydelse på aerodynamikken. Et naturligt spørgsmål vil derfor være: Skal man så bare ikke vælge den højeste profil for at være så aerodynamisk som muligt? Svaret er dog ikke så ligetil. Årsagen er at desto højere fælgen er, jo mere vejer hjulet samt ikke mindst jo mere vindfølsom er hjulet også. Kerne er derfor at finde et hjul der passer til dig som rytter der giver dig den perfekte balance mellem vægt, aerodynamik, vindfølsomhed, rullemodstand samt terræner man primært skal køre i.

For lethedens skyld kan man dele fælge op i 3 forskellige overordnede profilgrupper: Lav, Medium, Høj. Lave profiler bruges typisk på MTB, Crosscykler samt når man skal køre i bjerge. Medium bruges typisk når man skal køre i bjerge men stadig ønsker lidt højere profil uden at blive for vindfølsom samt stadig reducere vægten. De højere profiler bruges typisk til landevejskørsel i fladt til bakket terræn, herunder det Danske terræn samt ikke mindst når man skal køre Tidskørsler (TT) samt Triathlon. Den høje profil sikrer en højere grad af aerodynamik, stivhed samt måske endnu vigtigere: Lirens-effekten som man som rytter aldrig må glemme. Det betyder bare noget at have en cykel med hjul der er øje-guf – den effekt giver medium til høj profils Carbon hjul.

Eksempler på de forskellige profiler og grupper de falder indenfor ses nedenfor:

Lav profil – Disse hjul bruges typisk på racercykler når man lige køber dem, dvs. standardhjul, samt Citybikes, MTB samt CX og Gravel cykler. De måler normalt 25mm i højden og nedefter, hvilket giver en lav vægt (når det er Carbon).

Medium profil – Disse hjul er et fornuftigt valg når man ønsker lav vægt, lav vindfølsomhed men stadig vil have en lille aerodynamisk effekt. Disse hjul bruges typisk på MTB, Gravel samt til Bjerghjul. Profilen ligger typisk mellem 25mm til 40mm.

Høj profil – Disse hjul er uden tvivl de mest populære samt ikke mindst bedst egnede til bakket terræn, herunder det Danske terræn. Profilerne fra 40mm og opefter giver den bedste aerodynamik og på trods af at vægten også øges opvejes det til fulde af aerodynamikken, stivheden og den samlede rullemodstand

Pladehjul – Dette hjul giver ubetinget den bedste aerodynamik, men vægten og vindfølsomheden bevirker at det kun er et hjul der bruges til Enkeltstarter (TT) samt Triathlon.

Lejer

Størsteparten af hjulene på markedet – også High-End hjul – har oftest standardlejer i navene. Keramiske lejer i navene derimod sikrer en væsentligt lavere rullemodstand samt holder typisk længere end traditionelle lejer. Hjul med keramiske lejer er derfor et af de bedste steder at kigge på når man står foran at købe en nyt hjulsæt.

 

Summa Summarum

Carbon cykelhjul har en nærmest endeløs række af fordele, herunder:

  • Lav vægt
  • Øget stivhed = Bedre kraftoverførsel
  • Bedre holdbarhed
  • Øget komfort
  • Bedre aerodynamik
  • Og nåh ja; Den bedste "Lirens" effekt penge kan købe til din cykel 

Læs næste

Clincher, Tubeless, Tubular - Hvad betyder det og hvad skal du være opmærksom på?
Kvaliteten af DKBIKE carbon hjul - Hvordan er den?

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.